Selecteer een pagina
Home » TRIPHALA & DARMKLACHTEN

TRIPHALA & DARMKLACHTEN

Darmklachten?

Dit kan je aanpakken met een gezonde levensstijl, ondersteund door een natuurlijk kruid, superfood en voedingssupplement van Lakhsmi => Grapefruit en Triphala zijn natuurlijke poeders in capsules en werkt ondersteunend als voedingssupplement.

Belangrijk

Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft voordat je een kruid, superfood of voedingssupplement inneemt.

Welke 3 bijzonder vruchten zitten er in het Grapefruit & Triphala extract?

  1. Amalaki is de ultieme vitamine C-bom

Vergeet de appel, sinaasappel, of banaan. Er is een fruitsoort die ze stuk voor stuk aftroeft: meer vitamine C, meer anti-oxidanten, meer gezondheid! Maak kennis met de Indiase kruisbes, of amalaki. De ultieme superfood. Honderden studies zijn er verricht naar de emblemica officinalis, ook wel bekend als amalaki of Indiase kruisbes. Bewezen is dat amalaki een sterke anti-oxidant is, de lever helpt bij het instandhouden van een gezond cholesterolniveau en het lichaam beschermt tegen giftige stoffen. Volgens de ayurveda is de Indiase kruisbes zelfs de bron van de eeuwige jeugd. Wat zijn de geheimen van deze wondervrucht?

Amalaki, of Indiase kruisbes
Amalaki, of Indiase kruisbes

Amalaki groeit aan een middelgrote boom in (de regio van) het Indiase subcontinent. Aan de (wilde) boom hangen kleine ronde vruchten van zo’n 2 centimeter in doorsnede. Naast de vrucht worden ook het blad en de wortel verwerkt in ayurvedische medicijnen. Het is een krachtig elixer op zichzelf, met tal van geneeskrachtige eigenschappen.

De amalakiboom heeft in India een heilige status, omdat hij volgens de mythologie ontstaan is uit de liefde van de godinnen Lakshmi en Parvati voor de goden Vishnu en Shiva.

Wat maakt amalaki zo bijzonder?

Misschien wel het meest opvallend: amalaki is de vrucht met een van de hoogste concentraties vitamine C in het plantenrijk; het bevat per 100 gram zo’n 800 miligram vitamine C, dat is twintig keer meer dan sinaasappelsap. De vitamine C in de Indiase kruisbes bindt zich bovendien aan tanninen, waardoor het bestand is tegen hitte en licht. Amalaki bevat maar liefst vijf van de zes smaken uit de ayurveda: zoet, zuur, bitter, wrang en scherp. Aleen zout ontbreekt. De zeldzame mix van smaken heeft een balancerend effect op alle dosha’s en hiermee is de amalaki uniek in het plantenrijk. In de ayurveda wordt amalaki geschaard onder de rasayana’s, dit zijn de medicijnen met een verjongende werking. In de Charaka Samhita, een van de klassieke teksten in de ayurveda, wordt amalaki beschreven als de “beste onder de verjongende kruiden”, waarbij moet opgemerkt dat het natuurlijk geen kruid is, maar een vrucht. Van amalaki is bekend dat het het verouderingsproces vertraagt, je geheugen en intelligentie vergroot, lichaamskracht en weerstand verhoogt en de stem verbetert. Het heeft een verkoelende werking en werkt laxerend en vochtafdrijvend. Amalaki is een krachtige weerstandsverhogende antioxidant – mede door een verdubbeling van het aantal natuurlijke killercellen binnen 3 dagen – en is effectief voor het bloed, de botten, de lever en het hart.

Amalaki heeft een positief effect op: Spijsvertering, maagzuur, werking lever, brein en cognitieve vermogens, hart, soepelheid gewrichten, longfunctie, vruchtbaarheid, menstruatie, urinehuishouding, huid, haar, ontgiften van het lichaam, vitaliteit, ogen, spierspanning, immuunsysteem.

De vrucht werkt bij: obstipatie, depressie, diabetes, aambeien, hepatitis, hoge cholesterol, lage bloedsuikerspiegel, indigestie, maag-darmontstekingen, urineweginfecties.

2. Haritaki

Haritaki is één van de populairste stoffen binnen Ayurveda en is één van de beste oplossingen om wat voor de darmen te doen. De Terminalia Chebula is een boom uit het noorden van India, die tot wel 30 meter groeit en een mooie geelgroene vrucht geeft. Onder goede omstandigheden bevat het een hoog gehalte aan mineralen en vitamine C. Hartitaki wordt zowel in de Ayurveda als Westers medisch onderzoek en literatuur onderzocht voor de ondersteunende effecten op de spijsvertering, de darmen en een betere enzymen aanmaak. De Haritaki (Terminalia chebula) is nog een vrij onbekende vrucht in Europa, terwijl het binnen de Ayurvedische geneeskunde veel gebruikt wordt. Het neemt een speciale plaats in binnen de Ayurvedische kruiden omdat de Boedha Gotama afgebeeld is met een Haritaki-vrucht in de hand.

wat is haritaki?

De toepassingen, voordelen en werking van Haritaki: goed voor de spijsvertering, draagt bij aan een gezonde darmflora, activeert de spijsverteringsenzymen.

Haritaki is speciaal voor de spijsvertering en darmen. In de oude Vedische teksten wordt Haritaki voornamelijk beschreven om de antiseptische werking, is goed voor het ondersteunen van de spijsvertering en bij het helpen verwijderen van afvalstoffen dat effect heeft op onze darmen, door het activeren van spijsverteringsenzymen.

3. Bibithaki

Terminalia bellirica ook wel bibhitaki of baheda genoemd is een lange, indrukwekkende bladverliezende boom, en kan tot wel 50 meter hoog worden. Het heeft een dikke, bruin-grijze bast met diepe lengtegroeven. Bladeren zijn glad, ovaalvormig en komen in clusters aan het uiteinde van de takken.

Deze boom heeft direct zonlicht nodig voor een gezonde groei. Bloei komt normaal gesproken voor in het zomerseizoen. De bloemen zijn klein, lichtgroen geel van kleur en hebben een sterke geur. Bestuiving vindt plaats door insecten die worden aangetrokken door deze geur.

wat is Bibhitaki?
wat doet bibhitaki?

Wat zit er in Bibhitaki?

Bibhitaki bevat verschillende plantaardige nutriënten zoals alkaloïden, flavonen, coumarinen, lignanen, steroïden, saponinen en terpenoïden. De zaden bevatten een hoog gehalte olie 40% als methylester. De vrucht heeft 25 – 40% aan tannines, voornamelijk chebulinezuur, chebula Ginezuur, 1, 3, 6, -tri-galloy glucose, 1, 2, 3, 4, 6 – penta-galloylglucose, corilagin, terchebin, glucogallin, ellaginezuur en galluszuren. De niet-fenolische verbindingen zijn; shikiminezuur, quinine Zuur en dehydro shikiminezuur. De aanwezige suikers in bibhitaki zijn arabinose, sucrose, fructose en rhamnose. Ook bevat bibhitaki nog triterpenen waaronder arjungenin, arjunolzuur, chebupentol en chebulin. Bovendien heeft het een aantal enzymen zoals tannase, polyfenoloxidase en peroxidase.

De toepassingen, voordelen en werking van Bibhitaki: goed voor de spijsvertering, draagt bij aan een gezonde darmflora, activeert de spijsverteringsenzymen.

 

Blog

Op zoek naar tips, inspiratie en kennis?