Eet uzelf gezond
Voeding heeft tot doel ons lichaam te voorzien van bouw- en andere essentiële stoffen, zoals vitamines, mineralen en sporenelementen, en ons energieniveau op peil te houden. De Ayurvedische kennis omtrent voeding reikt echter nog veel verder. In de geschriften worden holistische ideeën en principes omschreven die binnen de moderne voedingsleer zelfs helemaal niet bekend zijn. Want om zo goed mogelijk in de behoeften van ons lichaam te kunnen voorzien, draait het volgens Ayurveda niet alleen om de kwaliteit van de voeding die we tot ons nemen, maar ook om de manier waarop deze wordt bereid en hoe goed ons spijsverteringssysteem functioneert. Een goede gezondheid begint bij de spijsvertering. Even belangrijk is een goed functionerende stofwisseling – oftewel, dat onze voeding goed wordt opgenomen. Voeding wordt binnen de Ayurvedische gezondheidsleer zelfs een even grote betekenis toegedicht als geneesmiddelen; het wordt ingezet voor de behandeling en preventie van klachten, en als een waardevol middel om de dosha’s (weer) in balans te brengen.
Ayurvedische voedingstips
- Eet ’s avond geen zware kost! Dat kan werkelijk niet vaak genoeg worden gezegd. Want de meeste mensen die op hun voeding letten en naar speciale dieetproducten grijpen, begaan toch vaak de fout om ’s avonds te zwaar te tafelen. Volgens Ayurvedisch inzicht neemt de spijsverteringskracht tegen het einde van de dag af. “Omdat we dan niet meer zoveel bewegen en een paar uur na het eten naar bed gaan, heeft het lichaam niet de kans om de voeding goed te verwerken. Dit kan een negatieve invloed hebben op de slaap, de lichaamsfuncties en het gewicht. In plaats daarvan zou de hoofdmaaltijd ’s middags moeten worden genuttigd, als agni, het spijsverteringsvuur, bijzonder krachtig is.
- Verder helpt het om bij elke maaltijd of verdeeld over de dag warm water te drinken. Het helpt om stofwisselingsslakken op te lossen en de honger tussen de hoofdmaaltijden te stillen. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid vocht, maar meer om de frequentie. Elk uur of elk half uur twee tot drie slokken volstaan. “Het water moet tien minuten voor de drinkkuur worden gekookt, zodat het minder zwaar is en meer energie bevat. Wie niet telkens opnieuw water wil koken, kan het ook goed warmhouden in een thermoskan.
- Het lichaam neemt voedingsstoffen op uit vers bereide, warme voeding. Opgewarmd of voorgekookt eten zijn daarbij niet toegestaan. “Voeding verleent energie en levenskracht, ‘prana’. Prana neemt af als de gerechten afkoelen en wordt verstoord als deze nogmaals worden opgewarmd. De verschillende bestanddelen van de voeding worden moeilijk verteerbaar en kunnen niet optimaal worden verwerkt“. Een maaltijd bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Hiervoor kan je Ayurveda-kruidenmelanges gebruiken.
- Eet je avondeten vroeg op de avond tot (18.00 uur en uiterlijk 19.00 uur) en vermijd hierbij zware voedingsmiddelen als vlees, worst, vis, yoghurt, kaas, karnemelk, kwark of vergelijkbare eiwitrijke producten. Deze zijn belastend voor het lichaam en kunnen uw nachtrust mogelijk verstoren. Neem zolang je geen trek hebt liever geen tussendoortjes.
- Neem vooral gekookt voedsel of zorg ervoor dat het grootste gedeelte van wat je eet gekookt is, aangezien het lichaam voedsel op deze manier beter kan opnemen. Eet rauwkost liever als bijgerecht (salade). Honing mag niet worden verhit, en kan dus beter ook niet bij het koken of bakken worden gebruikt..
- “Blijf in beweging“. Yoga en lichte sporten zoals wandelen, fietsen, nordic walking, golf of zwemmen stimuleren de stofwisseling, ze zijn ook goed voor het psychisch evenwicht en bieden optimale compensatie voor een stressvolle werkdag. Dus: eerst lekker eten, en dan een wandeling in de frisse lucht.