Lakshmi – 4 handige tips om fit de winter door te komen + Ayurvedisch winter recept
Hoe dieper je de winter in duikt, hoe zwaarder je weerstand het krijgt te verduren. Met alle gevolgen van dien. Want als je immuunsysteem verzwakt ben je vatbaarder voor winterse kwaaltjes als griep en verkoudheid. Gelukkig heb je meer invloed op je weerstand dan je denkt. Met deze 4 holistische tips blijf je fit nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen.
4 handige tips om fit de winter door te komen
Je weerstand is een complex systeem dat er voor zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven. Is je weerstand optimaal, dan worden indringers effectief bestreden. Maar is je afweersysteem verzwakt, dan krijgen bacteriën en virussen de kans zich in razend tempo te vermenigvuldigen. Met alle (ziekmakende) gevolgen van dien. Het is dus van belang om je weerstand in topvorm te houden. Zeker nu de winter in aantocht is. Maar hoe doe je dat dan? Volgens de ayurveda is het element vuur de beste remedie tegen de kwaliteiten koud, nat, zwaar en bewolkt die in de winter de boventoon voeren. Concreet betekent dit dat je er verstandig aan doet om de komende maanden wat extra licht én warmte toe te voegen aan je leven. Deze 3 tips helpen je op weg.
1) Zoek het licht op
Volgens de ayurveda is de winter dé tijd van het jaar om je terug te trekken uit de waan van de dag. Het is een periode van loslaten, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Maar het betekent niet dat je de deur niet meer uit komt. Door een tekort aan daglicht kunnen allerlei lichamelijke processen ontregeld raken, waaronder je slaap-waak ritme. En als Ãets je weerstand ondermijnt dan is het wel een verstoord slaappatroon. Ga dus vooral naar buiten, óók op een bewolkte dag. Bij bewolking is de sterkte van de zon namelijk nog altijd 1.000 lux (lux is een maat voor de verlichtingssterkte). Ter vergelijking: een normaal verlicht kantoor moet het doen met ongeveer 500 lux, in woonhuizen ligt de sterkte vaak rond de 200 lux. Naar buiten gaan met slecht weer zorgt dus altijd voor meer licht dan binnen zitten. Als er sneeuw ligt loont het extra om naar buiten te gaan omdat het daglicht dan wordt gereflecteerd. Ook schaatsen of varen is goed in de winter, omdat ook ijs en water licht reflecteren.
2) Ga naar de sauna
In de winter doe je er goed aan om niet alleen licht, maar ook warmte op te zoeken. Plan dus vooral een saunabezoek. Een gemiddelde sessie in de sauna duurt nog geen 20 minuten, maar réken maar dat er van alles gebeurt in je lijf. Zodra je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allerlei wonderlijke processen in gang gezet. Finse onderzoekers van de universiteit van Turku ontdekten dat mensen die twee keer per week naar de sauna gaan, na een maand 30 procent minder last van verkoudheid hebben dan mensen die nooit een sauna bezoeken. Uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn blijkt dat de sauna je immuunsysteem verbetert. Je lichaamstemperatuur wordt door de warmte hoger, waardoor kunstmatig koorts optreedt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt om ziekteverwekkers af te kunnen breken.
3) Ayurvedische oliemassage
Vata bezit de eigenschappen ‘koud’ en ‘droog’ en kan daarom met warmte en vocht in evenwicht worden gebracht. Een oliemassage van het hele lichaam in de ochtend behoort tot de meest aangename maatregelen om Vata uit te balanceren. Probeer het gewoon eens! U masseert vóór het douchen of baden het hele lichaam met gerijpte warme sesamolie – of met Vata-massage-olie, met kruiden die Vata kalmeren – en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen (vraag onze massagehandleiding aan). Douche of neem daarna een bad dat aangenaam warm moet zijn. Ook een warm voetbad ’s avonds kan Vata verlagen.
Draag warme, natuurlijke kleding, bijvoorbeeld van lamswol, en vermijd tocht en droge lucht in uw kamer.
4) Pas je voeding aan
Nu het buiten steeds kouder wordt, is het slim om je voeding aan te passen. Bezien vanuit de ayurveda is de allerbelangrijkste aanpassing koud voedsel vervangen door warm voedsel. Een bak koude yoghurt is in de winter echt een no go. Wat je beter kunt doen is de oven aanzetten en iets warms bakken.
Ayurvedisch Winter recept
Het recept is geschikt voor Vata, Pitta en Kapha. Print dit recept
Wat hebben we nodig:
4 stevige aardappels
6 kruidnagels
2 kaneelstokjes
1 theelepel gemalen kardemom
3 laurierblaadjes
500 gr doperwten (diepvries)
2 theelepels kurkuma
4½ dl water
5 tomaten
2 theelepels geraspte gember
½ theelepels geraspte nootmuskaat
1 theelepel rietsuiker
1 theelepel zout
1,5 dl zure room
1 eetlepels peterselieblad
100 gr amandelen (vers geroosterd)
250 gr mozzarella (kleine bolletjes)
1 eetlepels peterselieblad
Bereidingswijze:
Snijd de aardappels in blokjes (biologische hoeven niet geschild te worden). Verhit de olie en doe er kruidnagels, kaneelstokjes, de kardemon en laurierblaadjes in. Halve minuut op smaak laten komen dan mogen de aardappels erbij. Even bakken tot de aardappels bruin worden, de doperwten en kurkuma mogen erbij, even omroeren. Nu het water erbij en tien minuten laten doorkoken. Voeg de tomaten (in partjes), geraspte gember, geraspte nootmuskaat, suiker en zout toe, laat nog eens 5 minuten pruttelen. Voeg de zure room, peterselieblaadjes, amandelen en de bolletjes mozzarella toe. Heel even doorverwarmen. Vis de kruidnagels, kaneelstokjes en laurierblaadjes eruit en geniet van deze tot het bot verwarmende schotel.
Eet smakelijk!
bron: www.holistik.nl