Voedsel: de natuurlijke genezer
Voedsel: de natuurlijke genezer
Ayurvedisch koken is een gemakkelijke en lekkere manier van koken waarbij de levenskracht in het voedsel behouden blijft, met een uniek vers resultaat. De maaltijden geven een voldaan gevoel waarbij de vijf zintuigen bevredigd zijn. Je ervaart de natuurlijke lichtheid en rust van lichaam en geest. Het voedsel behoudt de voedingswaarde en natuurlijke aroma’s. Het is niet ingewikkeld en gemakkelijk toe te passen in jouw keuken en dagelijkse routine.
De cursus ‘Ayurvedisch koken’ is gebaseerd op principes van de oude ayurvedische voedingsleer die genezing, preventie en gezondheidszorg met geoptimaliseerd gebruik van moderne voedingsleer en dieet-eisen omvat. Het uitgangspunt is het eten van het juiste type voedsel op het juiste moment op basis van individuele lichaamstypes. Ayurveda raadt het volgen van een dieet of het overslaan van maaltijden niet aan. Het stimuleert voedzame, gezonde maaltijden die op de juiste tijden worden genuttigd en op natuurlijke wijze zorgen voor gewichtsafname bij overtollig gewicht of juist massa op de juiste manier opbouwen wanneer dat nodig is.
Je bent wat je eet
De kenmerken van lichaam en geest zijn onlosmakelijk gekoppeld aan het voedsel dat we eten. Ayurveda brengt voedsel onder in drie categorieën: sattva, rajas en tamas. Sattva betekent helderheid, harmonie en evenwicht en komt voort uit het eten van verse rauwe of gekookte gerechten. Rajas betekent activiteit en rusteloosheid en komt voort uit pittige en rijke voeding. Tamas betekent inertie en zwaarte die kan leiden tot passiviteit en depressie. Tamas komt voort uit alcoholische of cafeïnehoudende dranken, oud voedsel en vlees. De cursus maakt je bewust van de invloed van voeding op je gedachten en gemoedstoestand. De rode draad in de cursus is de vaardigheid om sattva te behouden.
Voeding die bij jouw constitutie past
Ayurveda biedt gepersonaliseerde voedingsrichtlijnen voor individuele helende processen en constituties. In deze cursus wordt besproken hoe je je lichaamstype kunt herkennen en leer je meer over voedsel dat je gezondheid en je gevoel van welbevinden verbetert. Bij een eventuele onbalans van de dosha(s) is het aan te raden voedsel te kiezen dat deze bepaalde dosha weer in balans brengt. Daarom raden wij u aan een ayurvedisch specialist te raadplegen die door middel van de posdiagnose informatie kan geven over uw constitutie en eventuele onbalans in de dosha(s).
Eet jezelf gelukkig!
De meeste ziektes zijn een gevolg van ontoereikend voedsel of ontstaan doordat voedsel op een verkeerde manier wordt genuttigd. Gezond eten dat niet lekker is, is niet goed. Het is belangrijk om voedsel te eten dat al je zintuigen aanspreekt; je liefde voor het voedsel helpt om een positief effect te bereiken. Naast de gezonde ingrediënten, gekookt om de positieve kenmerken te behouden, is het belangrijk dat het voedsel er goed uitziet en lekker ruikt en smaakt. Na het volgen van een cursus ayurvedisch koken zul je niet alleen genieten van koken, maar ook ervaren dat jij en je gezin gevoed worden met gezondheid, enthousiasme, energie en diepe innerlijke kalmte.
De verbinding tussen de huid en darmen
Met het toepassen van de holistische kennis van Lakshmi voelt het aan als thuiskomen in je eigen lichaam.
Wist je dat onze huid een orgaan is dat voedingsstoffen opneemt maar ook uitscheid? Er zijn 3 mogelijkheden dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten; via de urine, via de stoelgang en via zweten, onze huid. Onze huid, onze emoties en onze darmen zijn nauw met elkaar verbonden. Een gezonde, stralende huid begint daarom namelijk van binnenuit.
Je zou Ayurveda bijna de wetenschap van de spijsvertering kunnen noemen. In deze oude gezondheidsleer wordt een goede werking van het maag- en darmstelsel zelfs gelijk gesteld aan een sterke gezondheid! Dat wil niet alleen zeggen dat je vrij bent van klachten, maar óók dat je je vitaal en energiek voelt.
Maar ook het gebruik van huidvriendelijke producten, het stimuleren van positieve emoties en het ondersteunen van een gezonde darmflora zijn daarom een belangrijk onderdeel bij je dagelijkse huidverzorging samen met de huidverzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt.
Net zoals onze huidmicrobioom hebben we een darmmicrobioom, dit is een verzameling van 100 biljoen organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en protozoa, die ons maag-darmstelsel koloniseren.
Wanneer deze in balans zijn, bieden ze essentiële ondersteuning aan de huid, het immuun- en endocriene systeem, zo kan het lichaam zijn gezondheidsregulerende functies kan uitvoeren.
Denk hieraan bij het zorgen voor een goede zuurmantel (ph-waarde van de huid), goede opname van voedingsstoffen uit voedsel, het stimuleren van het immuunsysteem om je te beschermen tegen ziekmakers en het goed kunnen elimineren van gifstoffen.
Zie je lichaam en je huid als een bijzonder mooi ecosysteem, waarin alle onderdelen met elkaar verbonden zijn en voortdurend met elkaar communiceren, inclusief de communicatie tussen huid en darmen maar denk hier ook bij aan je emoties, je zenuwstelsel en je doorbloeding.
Wanneer je darmmicrobioom uit balans is, wat betekent dat er meer ‘slechte’ dan ‘goede bacteriën’ aanwezig zijn, dan ontvangt je huid verkeerde signalen van de darm, via het immuunsysteem en endocriene systeem.
Wanneer je huidmicrobioom uit balans is, dan kunnen slechte bacteriën gaan woekeren en zullen er meer ontstekingen aan de oppervlakte zichtbaar zijn.
Wanneer je emoties uit balans zijn, dan ervaar je een snellere hartslag, je maakt extra stresshormonen aan, je ademhaling is te oppervlakkig, je cellen worden niet optimaal van zuurstof voorzien en je lichaam zal zich hierdoor niet goed of onvoldoende kunnen herstellen.
Wie kijkt naar het aantal reclames op radio en televisie om maagzuur te remmen, oprispingen tegen te gaan en andere spijsverteringsklachten de kop in te drukken, kan echter de conclusie trekken dat het met onze vertering niet al te best gesteld is. Het punt is dat middeltjes waar reclame voor wordt gemaakt vaak niet meer doen dan symptomen te bestrijden. De oorzaak van indigestie pakken ze niet aan. Zou het niet veel slimmer zijn om te kijken naar de achterliggende redenen van maagzuur, misselijkheid, gasvorming, rommelende darmen, krampen en obstipatie?
Is je huid- en/of darmmicrobioom uit balans?
Zo’n disbalans ontstaat vaak door meerdere factoren. De meest voorkomende zijn het gebruik van synthetische producten, stress, slechte voeding, medicijnen (waaronder de anticonceptiepil), alcohol en slaapgebrek.
Het wordt vaak in verband gebracht met chronische ontstekingen en ontstekingsziekten, waaronder huidaandoeningen zoals dermatitis, eczeem en psoriasis. Het kan ook leiden tot een breed scala aan andere gezondheidsproblemen, zoals een niet optimale opname van voedingsstoffen en een slechte afvoer van afvalstoffen. Deze klachten hebben invloed op je hele lichaam, waaronder de gezondheid en uitstraling van je huid.
Wanneer je darmen niet happy zijn, zie je dit dus direct terug in je huid.
Welke huid-gerelateerde klachten komen voor als je huid en darmen ‘uit balans’ zijn?
- Acne, puistjes, oneffenheden
- Droge huid en schilferige plekken
- Tekenen van vroegtijdige veroudering zoals fijne lijntjes en een doffe, ongelijkmatige huidskleur
- Donkere kringen onder de ogen
- Slechte wondgenezing
- Gevoelige en overgevoelige huid
- Ontstoken en rode huid
- Dermatitis, eczeem en psoriasis
De balans terug herstellen
- Zorg dat je voeding gebalanceerd is. Een gezonde darm heeft alle voedingsstoffen uit een evenwichtig voedingspatroon
- Don’t worry, be happy. Mindfulness, meditatie en het vereenvoudigen van je dagelijkse levenkunnen helpen om stress op de darm-huid connectie te verminderen.
- Voed je darmen met Supergreen Chlorofyl poeder van onze Alkaline biedt je je dagelijkse dosis pre- en probiotica, krachtige plantaardige voedingsstoffen, ter ondersteuning van een goede darmgezondheid en gezonde populatie van goede bacteriën in je microbioom. Met de Basic Plus van onze Alkaline geef je je lichaam een extra boost om zich te herstellen en ontstekingen te verminderen.
- Begin met het afbouwen van de cortisone en steroïde crèmes, mocht je die gebruiken. Introduceer gezonde bacteriën op je huid. Het Sensitive Microbioom Cellulose Mask van onze Pitta Sensitive lijn werkt als magie omdat het probiotica bevat, dat slechte bacteriën elimineert en een gezond microbioom bevordert.
- De Regenesis Crème van onze Pitta Regenesis-lijn bevat Zanthalène, Dit ingrediënt heeft een sterk kalmerende en ontstekingsremmende werking. De exclusieve medische formule kalmeert huidirritaties direct, vermindert uitdroging en geeft een comfortabel huidgevoel. Kan ingezet worden bij rode vlekken, eczeem* en gesprongen adertjes. Gaat een jeukend, trekkerig gevoel tegen. Herstelt de normale functie van de huidbarrière.
- Praat met je huisarts over natuurlijke anticonceptie.
- Zorg voor een goede nachtrust. Slaap is essentieel voor alle natuurlijke gezondheidsprocessen van je lichaam.’
Hoe maak je je spijsvertering ijzersterk met de eeuwenoude kennis van Ayurveda?
Er kunnen veel redenen ten grondslag liggen aan voornoemde klachten, maar een sterk spijsverteringsvuur (agni) kan in ieder geval veel problemen voorkomen. Een goed brandend verteringsvuur voorkomt onvolledige verbranding van voedsel waardoor ‘slakken’ (toxische restproducten van de vertering, ofwel ‘ama’) achterblijven in de darmen. Volgens Ayurveda is ama de belangrijkste oorzaak van alle ziektes! Gelukkig kun je je agni (spijsverteringsvuur) zelf sterker maken.
AYURVEDA EN JE SPIJSVERTERING:
Deze basisregels voor een gezonde spijsvertering helpen je op weg;
- Stop met het eten van tussendoortjes en beperk je tot drie maaltijden per dag.
Geef je maag en darmen de tijd om je maaltijd volledig te verteren. Dit duurt gemiddeld drie tot zes uur, afhankelijk van wat je gegeten hebt en wat je body-mind type (Vata, Pitta of Kapha)
- Eet ’s middags je grootste maaltijd
.Tussen twaalf en één uur ’s middags is je spijsverteringsvuur op maximale sterkte. Doe daar je voordeel mee!
- Maak je maaltijden niet te complex. Vermijd het eten van teveel productgroepen door elkaar, hier raakt je maag van in de war. Je draait ook niet de bonte en de fijne was door elkaar!
- Overeet je niet
. Laat liever een kwart van je maag leeg zodat er ruimte overblijft voor je maag om zijn werk te doen.
- Drink geen koude dranken. (met ijs) deze blussen letterlijk het vuur. Een glas gekookt water, dat je gedurende de maaltijd opdrinkt, is meer dan genoeg vocht.
- Eet niet (of minder) als je emotioneel of overstuur bent.
Je moet eerst je emoties ‘verteren’ voor je lichaam voedingsstoffen optimaal kan opnemen.